InfOrmatie.

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen

Je gaat naar de mondhygiënist om je gebit en tandvlees gezond te krijgen en te houden. Wij adviseren je minimaal één keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken voor een gezonde, stralende en frisse mond. Kinderen zijn vanaf de doorbraak van het eerste tandje welkom. Hiermee kunnen gaatjes op zeer jonge leeftijd en daarmee pijn en onzichtbare beschadigingen, voorkomen worden. Ook wanneer je zwanger bent, is een bezoek aan de mondhygiënist een goed idee. Je bent in deze periode namelijk vatbaarder voor ontstekingen in je mond. Sommige ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kunnen ook de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

Tijdens uw eerste afspraak zal de mondhygiënist u vragen stellen over uw gezondheid en een mondonderzoek doen. Aan de hand van dit onderzoek wordt u zo duidelijk mogelijk geïnformeerd over de toestand in uw mond en de daarmee samenhangende consequenties. Afhankelijk van de conditie van uw gebit zal de mondhygiënist tijdens uw eerste afspraak al van start gaan met de behandeling en/of u een begroting meegeven.

Rechtstreeks een afspraak maken met een mondhygiënist? Dat kan. Voor een afspraak is namelijk geen verwijzing nodig van een tandarts. Mondhygiënisten en tandartsen werken samen, zodat ze de behandeling met jou en elkaar kunnen afstemmen.

Voor jongeren tot 18 jaar wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen geldt, dat als zij een aanvullende verzekering voor mondzorg hebben, de behandeling geheel of gedeeltelijk vanuit deze aanvullende verzekering wordt vergoed.

Wat doet een mondhygiënist?

 

Brengt jouw persoonlijke mondsituatie in kaart. Bekeken wordt of mondafwijkingen zichtbaar zijn en zo ja, hoe deze samen met jou behandeld kunnen worden. Wanneer nodig maakt de mondhygiënist voor een completer beeld gebitsafdrukken, röntgenfoto’s en doet bacterieel onderzoek.

Geeft voorlichting over hoe je jouw mond fris en gezond houdt. Wat is bijvoorbeeld het effect van voeding, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op tanden en kiezen? En hoe ontstaan tandvleesaandoeningen en gaatjes? Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

Voert een professionele gebitsreiniging uit. Plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd en je gebit wordt gepolijst met als resultaat een glad en schoon gevoel. Bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden gereinigd, kan er verdoofd worden.

Brengt beschermende middelen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fluoride. Brengt een laklaag aan op kiezen bij kinderen. Een dergelijke laklaag wordt een sealant genoemd. Deze laag beschermt de kiezen tegen het ontstaan van gaatjes.

Kan je adviseren over het verantwoord bleken van het gebit. Aan het bleken van je gebit kleven enige risico’s. Belangrijk dus om dit verantwoord te doen. Je mondhygiënist kan je hierover adviseren.

Vult gaatjes. Het gaat hier om de allereerste gaatjes (primaire caviteiten). Is het gaatje te groot of ligt deze te dicht bij de zenuw dan verwijst een mondhygiënist je altijd door naar de tandarts.

Kom op bezoek

Adres:

Koningin Wilhelminalaan 39 3818 HN Amersfoort

Scroll naar boven